Statiunea Venus, ce poarta numele zeitei frumusetii, si-a facut pentru intaia oara aparitia in circuitul turistic in vara anului 1969, odata cu inaugurarea mai multor hoteluri cu nume de fete „Florica“, „Veronica“, „Doina“, „Sanda“, „Iris“, „Zamfira“, „Corina“ precum si restaurantele „Orion“, „Gambrinus“ si „Esplanada“.
In anii urmatori, mai precis in 1971-1972, in statiune apar in varful promotoriului, hotelurile (cu restaurante proprii) „Silvia”, „Carmen“, „Felicia“ si „Lidia ” dar si impunatoarele hoteluri-turn din centrul statiunii „Pajura“, „Vulturul“ si „Cocorul“ precum si Hotelurile „Nora“, „Melodia“ si „Favorit“ acestea din urma fiind amplasate intr-o zona mai izolata, linistita si plina de verdeata a statiunii.
Vazuta de la inaltime, statiunea se desfasoara in jurul oglinzii unui mic ochi de apa , „Lacul Venus“, cuprinzand in interiorul sau cea mai mare zona verde, din toate statiunile de pe litoral.
Factorii naturali de cura in statiunea Venus sunt climatul marin, bogat in aerosoli salini si apa mineralizata (sulfatata, sodica, magneziana, hipotona) a Marii Negre, statiunea fiind atractiva pentru persoanele care vizeaza tratamentul unor afectiuni reumatismale, degenerative, posttraumatice, al unor stari de anemie secundara, de debilitate, al unor boli dermatologice, endocrine etc. dar si pentru persoanele sanatoase care pot beneficia de cura heliomarina in timpul concediilor sau vacantelor de vara.
In statiunea Venus, plaja este fragmentata in mai multe golfulete marginite de diguri din stabilopozi iar spre sud plaja se intinde pe o lungime de 1,2 km avand o latime variabila de pana la 200 m cu un nisip fin iar izoarele cu ape minerale sulfuroase hipotermale sunt captate si utilizate pentru dusurile amenajate in aceasta zona.