MAMAIA
Statiunea Mamaia a apărut odata cu aparitia noului port maritim din Constanta unde vechea plaja a orasului care deumirea „La Vii” devenise impracticabilă. Intemeietorul statiunii este primarul de la cea vreme Ion Bănescu, sub a cărui conducere, s-au amenajat primele spații turistice, pe cordonul de nisip dintre Mare și Lacul Siutghiol. Amenajările se reduceau doar la două pavilioane terminate cu câte un foişor, dispunând fiecare de 56 de cabine, precum și 80 de gherete mobile (45 pentru bărbați și 35 pentru femei). Primele construcţii din noul amplasament turistic de la Mamaia s-au ridicat în 1906 şi erau constituite din cabine din lemn, reunite sub două pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare.
Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont iar primele oportunități de distracție şi deconectare cotidiană au apărut pe aceste locuri când Giovani Macri ş-ai instalat aici primul joc de noroc şi apoi un joc de căluşei lângă halta de la băi. Fanfara formată din 42 de oameni ai Regimentului de Infanterie 34 cânta săptămânal aici, încă din 1905.
In anul 1906 au sosit la Mamaia peste 45.000 turiști, un număr impresionant pentru timpurile respective. Intuind potențialul turistic al Mamaiei, in anul 1906 Familia Regala acceptă un cadou al primăriei, care constau in 4 hectare de teren între lacul Siutghiol şi mare, unde s-a construit un mic palat în stil românesc.
Pentru a înlesni accesul turiştilor către statiune, între gara Constanţa şi Mamaia s-a montat o linie de cale ferată pe traseul de astăzi se al Bulevardului Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920. Inaine fuseseră devastate de trupele germane, bulgare, turceşti şi ruseşti care se luptaseră pentru Dobrogea în Primul Război Mondial.
După încheierea Primului Război Mondial, staţiunea s-a dezvoltat odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. In anul 1925 s-a construit Cazinoul, iar în anul 1934 a apărut primul hotel, de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens al cuvântului, a fost „Rex” (1936), iar în 1957 a apărut hotelul „Bucureşti” (actual IAKI).
Dezvoltarea staţiunii s-a produs în două etape: între 1959–1965 în partea sudică, începând de la hotelul „Parc”, iar partea nordică a fost ridicată în timpul lui Ceauşescu, adică între anii 1982 – 1985 (dincolo de hotelul Rex). In anul 1968 a fost inaugurat cel mai modern, dar totodata şi cel mai mare complex hotelier român, în componenţa căruia au intrat hotelurile: Venus, Riviera, Astoria, Metropol, Majestic, Mercur şi Minerva, oferind un total de 2700 locuri de cazare. Astfel statiunea Mamaia a avut o perioada de glorie până în anii 1980, aceasta fiind o staţiune preferată şi de straini, mai ales de cei din „Lagărul socialist”.
Incepând cu anul 1964, aici s-a desfăsurat Festivalul de Muzică Uşoară, care devenise practic locul de lansare a soliştilor români (Margareta Pâslaru, Angele Similea, etc.) iar din anul 1966, de la Mamaia se va emite postul de radio „Vacanţa”, pentru tot litoralul românesc. Pentru toţi românii care au ajuns pe litoral în cele patru decenii şi jumătate este cunoscută şi familiară formula de adresare a emisiunii: “Aici Radio Vacanţa”, “Hier Spricht Der Ferienfunk!”, “This is Radio Holidays!”, “Govorit Radiostanţia Otdîh!”, “Qui Radio Vacanţa!” şi “Ici Radio Vacances!”.