Prima gara construita in Romania

Prima gara din Romania a fost construita cu sapte ani inaintea inaugurarii primei cai ferate din tara noastra. Este vorba despre gara din Oravita, judetul Caras Severin, cladirea ei fiind declarata monument.
Gara de la Oravița era o constructie ultramoderna in acea epoca, cladirea fiind dotata cu lift-pasaj, pentru acces la peronul aflat mai sus de nivelul străaii, acest lucru reprezentâad o premiera pentru acele vremuri. Liftul mai functiona inca in anul 1993 dar apoi a fost scos din uz, iar in prezent accesul la el este blocat.
Prin aceasta gara au trecut personalitați de seama, intre care trupa de teatru Pascaly, cu Mihai Eminescu pe post de sufleor si secretar al directorului, imparateasa Sissi, viitorul rege Carol I al Romaniei care calatorea incognito spre țara.
Gara Oravita este cel mai popular punct de plecare pe calea ferata: Oravita – Anina, fiind prima cale ferata montana din Romania. Ea a fost supranumita Semmering-ul banaţean, datorita asemanarii peisajelor cu cele austriece din pasul Semmering. Totodata aceasta este cea mai veche cale ferata montana din Romania, fiind inagurata în decembrie 1863. Linia parcurge Muntii Aninei, traversand un peisaj superb iar pe traseul celor 34 de kilometri, se gasesc nu mai putin de 14 tunele (cu o lungime însumata,de doi kilometri) si 10 viaducte. Traseul era menit inițial transportului carbunelui.
„Semmering-ul Banatean” e considerat cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania, avand un traseul dificil care se parcurge în aproximativ doua ore. Pe acest traseu circula in prezent, in scop turistic, un tren format dintr-o locomotiva diesel electrica, comandata special pentru aceasta cale ferata si doua vagoane necompartimentate, cu banci de lemn, construite in anul 1930.

Distribuie "Prima gara construita in Romania" Prin:

0 comentarii.

Comentariu