Cel mai vechi hotel din lume

In timpurile de demult, atunci cand oamenii erau mai ospitalieri si mai increzatori unii in altii, exista optiunea innoptarii in locuinta cuiva, apoi, treptat, a castigat teren o alta varianta: gazduirea intr-o constructie special destinata acestui scop, adica o <structură de cazare>, si astfel adapostirea şi hranirea calatorilor a devenit o afacere.

Chiar si pe vremea cand turismul nu fusese inca inventat iar oamenii calatoreau foarte putin, cei mai multi dintre ei nu vedeau in cursul vietii, decat satul lor sau poate cel mult, orasul cel mai apropiat, existau totusi o categorie de persoane care intreprindeau drumuri lungi si dese, printre acestia numarandu-se negustorii si pelerinii.

Marco Polo pomenea, pe la 1200, despre existenta in China a unei retele de hanuri, menite sa asigure gazduirea negutatorilor. Europa avea si ea, inca de atunci, hanurile ei; unele dintre ele sunt amintite in documente medievale, altele au fost datate de catre specialisti in urma analizarii structurii lor adica a tehnicile si materialele de constructie folosite.

Vechile hanuri erau exact ceea ce sunt azi hotelurile. Ele asigurau cazare, masa si adaposteau bunurile celor ce poposeau in ele iar unele aveau grajduri pentru cai si soproane pentru trasuri ori carute. S-au schimbat mult standardele privind igiena si confortul, turismul hotelier a devenit mai complicat ca urmare a regulilor tot mai numeroase, dar bazele afacerii sunt, in fond, aceleasi.

Dintre cele mai vechi si mai cunoscute, si care a rezistat eroic trecerii timpului, ba chiar s-a reinventatiîn modul cel mai avantajos si îmbina astazi tradiţia si farmecul vechimii cu modernismul este, conform „Guinness World Records”, Hanul Hoshi, un ryokan (han traditional) din Japonia, vechi de aproape 1.300 de ani.

Legenda spune despre acest han ca, in anul 717, un calugar budist, Taicho Daishi, petrecand o noapte pe muntele sfant Hakusan, a avut un vis in care o zeitate a muntelui i-a vorbit despre un izvor cu ape vindecatoare  şi l-a îndemnat sa faca din acest izvor un loc de tamaăduire pentru oamenii din acel tinut. În anul 718, Garyo Houshi, discipolul lui Taicho Daishi, a ridicat aici, din porunca maestrului sau, un han pentru gaăzduirea celor veniti sa-si caute sanatatea la izvorul miraculos.

Hanul Hoshi se gaseste si azi tot acolo, langa izvoarele termale, renovat fiind, de mai multe ori in decursul veacurilor, modernizat dar fara a-i alunga complet pretioasa nota traditionala ce-i aminteste varsta venerabila si condus, in prezent, dupa standardele riguroase si principiile afacerilor hoteliere contemporane.

Cea mai impresionanta trasatura a sa e continuitatea: de aproape 1.300 de ani, hanul Hoshi este o afacere de familie, conducerea fiind detinuta, de 47 de generatii de descendentii a lui Garyo Houshi.

Distribuie "Cel mai vechi hotel din lume" Prin:

0 comentarii.

Comentariu