Eforie Sud, cea mai veche statiune de la Marea Neagra

Eforie Sud, cea mai veche statiune de la Marea Neagra

Este important de retinut ca Eforie Sud este prima stațiune de pe litoralul românesc, ea fiind înființată de Ioan Movilă, un boier din părțile Moldovei, care la 1899, a pus piatra de temelie a hotelului Movilă. In prima faza, stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă. Astfel, Ioan Movilă poate fi considerat cu toată certitudinea, fondatorul stațiunii Eforie Sud, al cărei act de naștere este semnat în ultimul an al secolului al XIX-lea. Cu ocazia studiilor făcute în Apusul Europei, Ioan Movila a cunoscut stațiunile balneare din Europa si astfel a ajuns sa aprecieze valoarea terapeutică a nămolului din lacul Techirghiol și a razelor solare marine. Convingerile sale au fost confirmate de către oamenii acestor locuri, de legendele locale si de rezultatele obținute de medicii militari care tratau aici pe militarii suferinzi din Divizia Dobrogeană încă din 1894, astfel ca el s-a hotărât sa intemeieze pe moșia cumpărată, o stațiune balneară între plaja mării și lac. Cu fondurile din exploatarea moșiei sale și cu împrumuturi făcute la băncile vremii, Movilă inițiază aducerea unor medici și chimiști din Viena pentru a analiza apa și nămolul lacului.
În perioada 1903-1906 se construiesc aproximativ 50 de vile și hoteluri ca: vila Colonel Negrea, vila Cleopatra (azi Cupidon), vilele Sachelarie, Călinescu, Smântânescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici si vila Ing. Zissu construită alături de hotel Parc, vilă care a fost reparată și refăcută în 1967. Tot în această perioadă, se construiesc și anexele comerciale ale centrului, clădiri care astăzi sunt locuințe.
În 1909, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul mării, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de câtaplasme și helioterapie. Până în 1916, ia ființă în jur, un parc cu flora montată, cu scop recreativ dar și pentru consolidarea terenului nisipos. Acest sanatoriu pentru copii a functionat cu succes inclusiv in perioada comunista.
În septembrie 1916, populația din Movilă este evacuată din stațiunea. Hotelurile, vilele și băile rămân la dispoziția armatei germano-bulgare. Construcțiile au stagnat, urmând să fie reluate după 1919.
Până în 1938, se construiesc în stațiune aproximativ 500 vile, hoteluri și case de locuit. Stațiunea ajunge astfel să poată găzdui în 1938 până la 20.000 vizitatori pe sezon. Profesorii Mrazec și Marius Sturza, apreciind dezvoltarea stațiunii între 1930-1939, precizau într-o prezentare propagandistică că: „Stațiunea balneară «Carmen Sylva» este una dintre cele mai mari stațiuni din țară. Nu există în Europa o stațiune balneară care într-un timp atât de scurt să fi luat un avânt atât de impunător”.
În 1928 stațiunea Movilă a devenit comună rurală, iar în 1929 comună urbană și i se schimbă numele în Carmen Sylva. Din 1948, stațiunea s-a numit Vasile Roaită, iar din 1962 numele i s-a schimbat în Eforie Sud.

Distribuie "Eforie Sud, cea mai veche statiune de la Marea Neagra" Prin:

0 comentarii.

Comentariu