Scurt istoric al Statiunii Mamaia

Mamaia Cazinou vechi
Pentru foarte mulţi dintre noi, Mamaia este simbolul concediului de vară, însă puţini ştiu că vestita staţiune are o istorie de peste aproape 100 de ani.
Povestea statiunii începe în primii ani ai secolului XX, cand, în urma extinderii portului Constanţa se cerea necesitatea amenajarii unui loc special pentru „baile de soare”.
Asadar, in anul 1905 intemeietorul statiunii Mamaia, prof. Ion Banescu, primar la acea vreme al orasului Constanta, decide amenajarea aici a primelor spatii turistice, o serie de cabine pentru baie, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Inaugurarea oficiala a stațiunii are loc la 22 august 1906. In aceeasi perioada apar si primele oportunitati de distractie: caluseii, concertele sustinute de fanfara Regimentului de Infanterie 34, restaurante pescaresti. Astfel prinde contur mica statiune denumita popular „bai de mare”.
Dupa cum am relatat, primele construcţii din noul amplasament s-au ridicat în 1906, acestea constand din cabine din lemn, reunite sub două pavilioane, care se terminau cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare, iar pentru accesul in statiune , intre orasul Constanta si statiunea Mamaia, se monteaza si o linie de care ferata.
Imediat după încheierea Primului Război Mondial, staţiunea se dezvoltă iar odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel, se incepe amenajarea statiunii. În anul 1925 se construieşte Cazinoul din Mamaia, iar în anul 1934 apare primul hotel, care era de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens, a fost Hotelul „Rex” (1936), iar abia în 1957 apare şi Hotelul „Bucureşti”.
Al Doilea Razboi Mondial aduce distrugeri majore statiunii, ca urmare, aceasta fiind lasata in paragina pana in anii `50, cand regimul comunist intrevede o posibila oportunitate in dezvoltarea statiunii pentru atragerea turistilor straini din blocul comunist catre litoralul romanesc. Drept urmare, pana spre anul 1989 in Mamaia apar 60-70 de hoteluri, restaurante, un Teatru de Vara, unde se tin spectacole si festivaluri de muzica usoara, terenuri pentru rturi. Intre anii 1960 si 1990 statiunea cunoaste un aflux impresionant de turisti romani si straini, inclusiv din Occident. Aceasta fiind si perioada în care Mamaia devine una dintre cele mai cautate statiuni de turism maritim din Europa, fiind denumita si „Perla litoralului romanesc”.