Frumusetile orasului Constanta

Frumusetile orasului Constanta

In apropiere de cladirea Cazinoului din Constanta, peste drum de Catedrala Sfantul Petru si Pavel se gaseste Muzeul ION JALEA, aflat intr-o clădirea cunoscută iniţial sub numele de Casa Pariano, casa naţionalizată în perioada socialistă, iar când Ion Jalea a donat municipiului Constanţa o mare parte din lucrările sale, în anul 1968, consiliul popular local a hotărât ca acestea să fie adăpostite în Casa Pariano şi deschise publicului.
Clădirea în sine o putem încadra uşor în stilul neoromânesc, datorită volumetriei, golurilor de uşi şi ferestre, formei acoperişului terminat cu finiaţii şi a cerdacului de la etaj cu stâlpi de lemn. Observăm însă că decoraţiile sunt foarte sumare, limitându-se la ancadramente şi boiandrugi de ferestre din piatra neprofilată. Piatra în sine este posibil să fie din Techirghiol sau din Balchik, ambele fiind travertine cu urme cochilifere (se găsesc amprente de scoici sau chiar scoici în ele – sunt pietre moi dar foarte frumoase). Prin acest gest consider că arhitectul a dorit să creeze o punte de legătură între construcţie şi marea pe malul căreia se află.
Ion Jalea s-a nascut pe 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea si incurajat de profesorul de desen Dimitrie Harlescu care i-a descoperit talentul si l-a îndrumat catre o cariera in arta, sculptorul urmeaza Scoala de Arte si Meserii-Bucuresti, unde a studiat sub îndrumarea lui Dimitrie Paciurea si Frederik Storck.
Participa la Primul razboi Mondial, unde Ion Jalea isi pierde o mana, lucru care totusi nu l-a impiedicat de a-si urma activitatea in domeniul artistic, lasand astfel in patrimoniul cultural al orasului de suflet al scultorului Ion Jalea, o impresionanata colectie de sculturi.
In muzeul constantean vom intalni toate lucrarile artistului facute in ghips, metal, piatra sau marmura si puetm observa in compozitiile sale, cum Ion Jalea urmeaza legile clasice ale echilibrului, a dozajului elemtelor dinamice – gesturi, diagonale ascendente sau descendente – intr-un ansamblu coerent si static.
In lucrarile sale, vom intalni trei teme fundamentale, abordate intr-un stil realist, cultul pentru forma ca observare a realitatii fiind evident.
O tema des intalnita este cea istorica, statuile sale fiind raspandite prin parcurile din toată Romania, sinu numai, exemplu fiind: in orasul Tulcea,„Mircea cel Batran”, „Dragos Voda si zimbrul” in Camplulung Moldovenesc, „Decebal” in orasul Deva, iar celebra lucrare „Arcasi odihnindu-se”, copiata in bronz, a fost donata de statul roman Curtii de Justitie din Luxemburg.

Distribuie "Frumusetile orasului Constanta" Prin: